Charita ČR: Zdravotní pojišťovny ohrožují domácí péči

Představte si, že si u vás někdo objedná práci. Vy ji odvedete kvalitně, včas a v plném rozsahu. Vyúčtujete ji – a poté se dozvíte, že dostanete zaplacené jenom tři čtvrtiny. Připadá vám to správné a spravedlivé? Přesně takhle se totiž chovají už mnoho let zdravotní pojišťovny k Charitě Česká republika a dalším poskytovatelům domácí zdravotní péče. Říkají tomu regulace. A kvůli tomuto přístupu je nyní domácí péče ohrožena. I proto oznamujeme pokračování stávkové pohotovosti a za podpory odborů vyzýváme zdravotní pojišťovny k okamžitému řešení situace.

Zpráva o činnosti Adopce na dálku

Víte, co zaujalo nového prezidenta hradecké Diecézní charity, když poprvé vstoupil do kanceláře Adopce na dálku®? Kolika indickým dětem loni tento projekt pomohl? Kam putovala část peněz z Tříkrálové sbírky? Odpovědi na tyto otázky a mnoho dalších zajímavostí najdete ve Zprávě o činnosti za rok 2018.

Charitní domácí péče je v ohrožení, zdravotní pojišťovny nám svazují ruce

HRADEC KRÁLOVÉ) Diecézní charita Hradec Králové a její regionální Charity se také připojují k prohlášení Charity ČR, Asociace domácí péče a České asociace sester, které požaduje spravedlivé ohodnocení zdravotních sester v domácí péči ze strany zdravotních pojišťoven. Naše sestry jsou ve stávkové pohotovosti od loňského srpna a v tomto týdnu si rovněž připnou červenou mašli, která symbolizuje svázanost s lidmi, o něž pečují, ale i to, že mají při své často velmi náročné a obětavé práci svázané ruce.

Ples CDS Motýl

V pátek 15. března 2019 jsme byli pozváni na benefiční ples, který pořádalo Centrum denních služeb Motýl.

Barevný ples Chotovické charity přilákal do sokolovny v Makově hodně hostů

9.2.2019, Chotovice

V pořadí již devětadvacátý charitní benefiční ples se nesl v duchu barev. O krásnou barevnou výzdobu prostor sokolovny se postarali zaměstnanci společně s uživateli denního stacionáře a sociálně terapeutických dílen. Večerem provázela kapela Vepřo, knedlo s Dádou a pro návštěvníky bylo připraveno výborné občerstvení a doprovodný program, jehož součástí byla, jako každý rok, bohatá tombola, která letos čítala osm set krásných cen. Velké díky patří sponzorům VZP ČR, MEGATECH INDUSTRIES HLINSKO, IVECO CZECH REPUBLIC, SAINT – GOBAIN ADFORS, TATRA mlékárna Hlinsko a všem ostatním dárcům, kteří tuto akci podpořili finančními i věcnými dary a přispěli tak na částečnou úhradu provozních nákladů Oblastní charity Nové Hrady u Skutče.

Děkujeme.

Dům sv. Anežky v Hlinsku byl slavnostně otevřen

Rekonstrukce objektu v Erbenově ulici byla dokončena a ve středu 20.2.2019 byl Dům svaté Anežky slavnostně otevřen.
DSC_0033
Koncem roku 2017 se začalo s rekonstrukcí domu v Hlinsku v Erbenově ulici, který je majetkem Oblastní charity Nové Hrady u Skutče. Záměrem rekonstrukce bylo vybudování nových vyhovujících prostor pro ambulantní a terénní služby, které v Hlinsku organizace poskytuje – sociálně terapeutické dílny, charitní pečovatelská služba, osobní asistence a sociálně aktivizační služba pro rodiny s dětmi.

Postní almužna 2019

Postni almuzna 2019_letak_final

Pomáhat potřebným lidi spojuje, ukázala i devatenáctá Tříkrálová sbírka

(Hradec Králové) Tisíce dobrých skutků s novým rokem přinesla i letošní charitní Tříkrálová sbírka, která v královéhradecké diecézi vynesla rekordních celkem 18,4 milionů korun. Charity z darovaných peněz podpoří především své služby na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším potřebným v regionech, kde byly příspěvky vykoledovány. „Jsem rád, že pomoc nemocným a potřebným lidi spojuje. To ukázal i tento ročník dobročinné Tříkrálové sbírky. Děkujeme všem štědrým dárcům za laskavé přijetí našich koledníků a za projevenou důvěru. Díky také všem koledníkům a dobrovolníkům za pomoc,“ říká RNDr. Jiří Stejskal, ředitel Diecézní charity Hradec Králové.

Navzdory deštivému počasí a sněžení mělo koledování většinou pozitivní ohlasy. „Sbírka má určitě smysl, protože pomáhá potřebným. Chodíme už od první třídy. Nejvíc se koledování líbí starším lidem a dětem," podělila se o své zkušenosti děvčata z hradeckého Biskupského gymnázia B. Balbína.

Koledování přináší taky nečekaná a nezapomenutelná setkání, jakým byl i zážitek paní Hanky z Pardubic, která v Neratově u Bohdanče mezi koledníky potkala dceru své kamarádky, s níž se dlouho neviděly a díky tomu obnovily kontakt: „Koledníci ve větru a zimě přednesli tak krásný čistý zpěv, až se dech tajil! Děkuji za úžasný zážitek, prosvítil mně celý den a hřeje mě dosud. Mají můj velký obdiv. Vážím si i vaší práce, vím, že je to náročné.“

Tento rok se do Tříkrálové sbírky zapojilo téměř patnáct tisíc dobrovolníků, bez jejichž pomoci by nebylo možné takovou charitativní akci uspořádat. Nejvíce pomáhali školáci, skauti, farníci, charitní zaměstnanci a dobrovolníci. Tři králové zazpívali koledu a rozdávali radost také pacientům v nemocnici, seniorům v domovech a dětem v mateřských školkách. V Hradci Králové jim na cestu požehnal biskup Jan Vokál, v Pardubicích pomocný biskup Josef Kajnek.

Každá koruna pomůže. Děkujeme!

Darované peníze pomohou nemocným a potřebným především v regionech, kde byly vykoledovány. Část výtěžku sbírky bude věnována na humanitární pomoc do zahraničí. Například na Hradecku z výnosu sbírky podpoří domácí hospicovou péči o nevyléčitelně nemocné, na Pardubicku služby pro rodiny s dětmi a pro pěstouny. Trutnovská Charita z vybraných peněz zakoupí dávkovače léků pro zdravotní službu a domácí hospicovou péči. Na Jičínsku z tříkrálových darů podpoří dobrovolnické programy na pomoc dětem, rodinám, seniorům a lidem s handicapem. V Dobrušce a okolí lidé přispívali na službu osobní asistence pro lidi se zdravotním postižením. Na Poličsku použijí vykoledované peníze na rekonstrukci domu pro sociálně terapeutické dílny na pomoc handicapovaným a pro sociální rehabilitaci.

Naše Charity věnují část výtěžku také na humanitární projekty v Indii, které realizuje Diecézní charita Hradec Králové, konkrétně na kvalifikační kurzy pro mladé lidi bez vyučení a dětské večerní vzdělávání v oblasti Bangalore, dále také na podporu nemajetných školáků a vysokoškolských studentů v oblasti Belgaum.

Koledování provázela i spousta akcí

Tříkrálovou sbírku doprovodily také různé akce. Poprvé prošel Poličkou průvod koledníků v čele s třemi králi na koních k živému betlému na náměstí. Také v Humpolci tradičně odstartoval sbírku živý betlém. Při požehnání v Pardubicích rozzářili tváře návštěvníků svým zpěvem Bonifantes s Adélou Krátkou a jízda králů na koních ze sdružení Apolenka. Benefiční koncerty podpořily sbírku na mnoha místech. Koledníci se zapojili i do celostátní fotosoutěže na facebooku. Jako výraz poděkování za pomoc při Tříkrálové sbírce připravily Charity pro své koledníky například promítání filmu ve Dvoře Králové n/L, v Dobrušce nebo Jilemnici, divadelní pohádku v Letohradě nebo tříkrálové plavání v Litomyšli.

Podrobné výsledky Tříkrálové sbírky 2019 v našich regionech a další informace najdete na www.hk.caritas.cz nebo na https://www.facebook.com/hk.caritas.cz.

Tříkrálové perličky

Vedoucí skupinky: „Tak děti, máme dokoledováno. Zavoláme si odvoz, abychom nemuseli šlapat zpátky do kopce…“
Koledník Bobo: „Ale tři králové neměli auto, oni měli leda tak koně.“
Vedoucí: „Já ale koně nemám..“
Bobo: „Tak to budeme muset jít pěšky…“

V jedné skupince po pěti minutách chození fňukla pětiletá Alička, že už jí bolí nohy. Ale hned na to uviděla větší kopeček sněhu, hupsla do něj a bylo po bolesti. To se za celou hodinu a půl koledování opakovalo ještě několikrát.

Na faru se schází skupinky, které už mají odkoledováno, dostávají párek a teplý čaj. Vedoucí skupinek společně s koordinátorkou uzavírají sázky, kdo letos dorazí jako poslední. Jasný tip na vítěze, který si prvenství drží již několikátý rok, je Jarda se svojí skupinkou, kteří mají na starost pečovatelské domy a bytovky u školy a evidentně si na koledování dávají záležet. Ovšem letos Jardu o pomyslnou první příčku připravil Pepa, který se zapůjčenou lopatou bojoval se závějemi na Pasekách a dorazil proto až po poledni.

Skupinka dětí, která koledovala v Rybné, se shodla, že nejlepší byl řízek, který dostali asi v polovině trasy, a který jim dodal energii na zbytek koledování.

„Letos jsme nedostali žádný ovoce!“ řekl s úlevou koledník, když si s kamarády rozdělovali vykoledované dobroty.

Tříkrálová sbírka začíná

Tříkrálová sbírka začíná! 1. ledna vyrazí na koledu tisíce charitních králů

Jedenáctiletý Vojta nepůjde příští pátek do školy, ale přesto ho čeká náročný den. Spolu s Aničkou a Damiánem se vydají na tříkrálovou koledu. Předpověď počasí zatím slibuje teploty kolem nuly, to by mohlo jít dobře. Horší by bylo, kdyby napadl sníh jako předloni: v hábitech tří králů se závějemi brodí hůř, rychle nasáknou vodu a snadno mrznou. Vojtova skupina bude koledovat jeden den, pak je vystřídají jiní. Koledníky dobročinné Tříkrálové sbírky tak můžete potkat v ulicích od 1. do 14. ledna. Těšit se můžete i na řadu doprovodných akcí.

Vojta ponese na krku plastovou pokladničku, těch nechala místní Charita před týdnem zapečetit na obecním úřadě hned třicet. Každá má pro kontrolu své číslo a je označena logem Charity. Vojtova skupina dostala přidělený rajón v historické zástavbě jejich městečka. V rodinných domcích tu žijí většinou starší lidé, z nichž některé zná z kostela. Ti jistě otevřou, až jejich kolednická trojice převlečená za bájné krále zazvoní u jejich dveří. Spolu s dospělým doprovodem, vedoucím skupinky, zazpívají koledu, popřejí vše dobré v novém roce, hlavně pevné zdraví, a poté předají drobnosti - kalendářík na nový rok a cukřík - "bílé zlato", jak říkají tomuto daru, který Charita tradičně připravuje všem koledníkům v chráněných dílnách Reparto Zábřeh zaměstnávající lidi s hendikepem.

Tříkrálová sbírka 2019

Plakát A3

1812040519-a3horizontal

logo_opz_up_barevne-big

Finanční prostředky na poskytování služby Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi jsou poskytovány v rámci projektu

Rozvoj SAS v Pardubickém kraji

reg. č. CZ.03.2.60/0.0/0.0/15 005/0007762 je financován z Operačního programu Zaměstnanost.
Číslo smlouvy OSV/18/20776

Doba trvání projektu:

1.1.2018 – 31. 12. 2019

Cíl projektu: podpora rodiny jako celku, podpora rodičů a dětí tak, aby byly v maximální možné míře zachovány funkce rodiny a bylo podporováno její sociální začleňování.

PODPORUJÍ  NÁS

logo_color_rgb