POTRAVINOVÁ POMOC

POMOC JE URČENA ZEJMÉNA PRO SENIORY, PĚSTOUNSKÉ RODINY, DĚTI Z DĚTSKÝCH DOMOVŮ, HENDIKEPOVANÉ OBČANY ČI LIDI BEZ DOMOVA.

Každoročně probíhá Sbírka potravin -  je dnem solidarity, při kterém může každý pomoci tím nejjednodušším způsobem, darem trvanlivých potravin a drogerie.Je organizována ve všech krajích potravinovými bankami a Českou federací potravinových bank ve spolupráci se Svazem obchodu a cestovního ruchu a Asociací společenské odpovědnosti, se sociálními partnery Charita Česká republika, Armáda spásy, NADĚJE, Člověk v tísni a Slezská diakonie a obchodními řetězci Albert, Billa, COOP, dm drogerie markt, Globus, Kaufland, Lidl, MAKRO, Penny Market, ROSSMANN, Tesco, Rohlik.cz a Košík.cz. Hlavním přepravním partnerem je Raben Logistics Czech.

V sobotu 13. dubna se koná celonárodní sbírka potravin.    Naše dobrovolníky můžete najít v těchto prodejnách:

Albert Holice náměstí T.G.Masaryka 31
Tesco Pardubice Masarykovo náměstí 1950
Tesco Polička Hegerova 1120
Tesco Vysoké Mýto Dráby 936

Naše organizace je součástí několika projektů jako například:

Výdejny potravinových bank v ČR

Česká federace potravinových bank ve spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních věcí spustila v červenci 2023 projekt Výdejen potravinové pomoci.

PRO KOHO JE POMOC URČENA?

Je důležité zdůraznit, kdo potravinovou pomoc využívá. Jedná se především o rodiče samoživitele, vícečetné rodiny, děti a mladiství v nepříznivé životní situaci, senioři, invalidé a další osoby sociálně vyloučené nebo žijící v sociálně vyloučených lokalitách. O tom, kdo má nárok čerpat potravinovou pomoc rozhodují sociální pracovníci obcí a neziskových organizací. Potravinové banky neurčují potřebnost lidí, ale starají se o efektivní distribuci pomoci.

JAK TO FUNGUJE?

Lidé v nouzi se obrátí na sociálního pracovníka, odbor sociální péče ve své obci nebo neziskovou organizaci. Ti vyhodnotí situaci a rozhodnou o oprávnění čerpat potravinovou pomoc. Příjemce potravinové pomoci je zaregistrován v centrální evidenci a je mu přidělena výdejna v blízkém okolí. Na základě tohoto doporučení se dotyčný dostaví do výdejny, předloží potvrzení o nároku na potravinou pomoc (voucher) a přebere si balíček potravinové pomoci. Potravinové banky připravují balíčky pro své klienty z aktuálně dostupného sortimentu s přihlédnutím k příjemci pomoci, například zahrnující dětskou výživu a hygienu pro rodiny s malými dětmi.

Obsah balíčků, počet podpořených osob a výběr výdejního místa bude v průběhu projektu reagovat na situaci v regionu a také kapacity regionální potravinové banky.  Pro osoby ze všech cílových skupin výdejny přináší především rychlé, efektivní, maximálně transparentní a bezpečné poskytnutí potravinové pomoci, a to bez nutnosti využívání sociálních služeb.

Plakát výdejny

Potravinová a materiální pomoc nejchudším osobám III

Jsme partnerskou organizací tohoto projektu.

Nejedná se o klasický projekt, kdy organizace získá finanční podporu, díky níž pak pomoc realizuje.Poskytovány budou vybrané potraviny, hygienické prostředky, základní domácí potřeby, textilní výrobky a případně další materiální pomoc. Společně s distribucí pomoci jsou podpořeným osobám poskytována doprovodná opatření s cílem přispět k dlouhodobějšímu řešení jejich nepříznivé životní situace.

Dalším cílem projektu je tedy i vhodné a citlivé nasměrování osob z cílových skupin k dlouhodobějšímu řešení svojí situace, tedy k řešení příčin problémů, a to prostřednictvím poskytování doprovodných opatření spolu s potravinovou a materiální pomocí. Projekt tedy může tímto způsobem přispět ke zmírnění chudoby a sociálního vyloučení podpořených osob.

EU                logoMPSV-m